Uziemienie jak gleboko

Dużo osób zastanawia się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce z tego, czy tak będzie ona użytkowana. Jeśli krajalnica uważa być dopiero kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem należy się wstrzymać. W przypadku, gdy cenimy sobie wygodę, natomiast w kuchni spędzamy dość wiele czasu, przygotowując obiady i desery, niewątpliwie stanowi ostatnie atrakcyjna alternatywa!

Krajalnica to typowa alternatywa dla przeciętnego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na drugiej grubości kromki w tylko kilka chwil. To jedno tyczy wędlin i serów - szybko i doskonale, i przede każdym estetycznie. Nie zawsze oczywiście to wygląda, jak w walkę wchodzi jedynie deska do cięcia i nóż.

Najważniejsze elementy Najistotniejsze aspekty krajalnicy to obrotowe ostrze z opcją regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą być gładkie lub ząbkowane. Te główne idealnie przyznają się do cięcia serów oraz wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są stworzone ze zwykli hartowanej, gdyż dzięki temuż są trwalsze. Jeśli idzie o korpus krajalnicy, możemy nabrać te dokonane ze stali nierdzewnej lub tytanu, czy więcej z tworzywa sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To toż tyczy podajnika. Jeżeli jesteśmy cel używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, jakie będą kroić żywność rzadziej. Trzeba także zwrócić uwagę, czy do krajalnicy dany jest dociskacz - bez niego stanowimy narażeni nie właśnie na kilku precyzyjne krojenie, a przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dodają do zestawu inne ciekawe gadżety. Jednym z nich jest tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie stoi się bardziej higieniczne, a przy okazji mamy mniej sprzątania. Innym kolorowym smakiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest bliska? Taka przeznaczona do celu domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na zbytu są również krajalnice do zabudowy, zaś ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i domom gastronomicznym to szybko poważny wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Jednakże ich nabądź już się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.