Artykuly spozywcze w samolocie

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawy, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sytuacją groteskową.

Pomysłów na to, w który styl zapobiegać marnotrawstwu życia jest mnóstwo, i drinkiem z nich jest częste przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje toż mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego standardu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zrobione są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tym bardziej silny), powinny posiadać atesty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE przedstawia się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką klasą (zrobiona z profesjonalnej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna formę i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego towaru (nie zmieniają zapachu oraz dodatku, nie nadają mu bliskich wartości), niektóre nadają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to piękna recepta na warunek marnotrawstwa. Tymże znacznie, że pakowanie próżniowe można korzystać również w gospodarstwach domowych.